vi möter sommaren i Båstad

Vi möter sommaren i Båstad

Avresa: 18 juni, 2019

Pris: 1.150

Innan vi kommer till Båstad stannar vi till hos Lizzie´s café i Holm, där vi ska avnjuta en frukostbuffé. Vi fortsätter till Vävaren i Båstad. Här får vi en kort visning och sedan finns det möjlighet till att handla.
Butiken ligger ihop med väveriet och här hittar du hela vårt utbud till fabrikspriser. Du har även möjlighet att handla andra sortering. Men framför allt får du inspiration till bordsdukning och inredning som förgyller ditt hem och du kan själv känna på linnestrukturen och kombinera olika färger med varandra. Lin är elegant i sin enkla och naturliga skönhet. Att duka ett bord med linneduk och linneservetter är en fest för ögat. Att torka sig efter badet med linnebadlakan är en känsla av omtanke. Linnehanddukar i köket ger en känsla av kvalitet. Lin gör dig lycklig!
Vävaren är Sveriges äldsta hellinne-väveri: Vi är det enda linneväveriet i Skåne och vi väver alla våra produkter i hellinne. Man skiljer nämligen mellan hel- och halvlinne och Vävaren i Båstad har alltid bara använt rent lin i varpen. Rent lin ger en unik lyster som inte återfinns i något annat material och som dessutom står sig. Styrkan i tyget blir fantastisk och därför lever hellinneprodukter så länge. Väveriet har funnits sedan 1949 och med kunder som blir allt mer engagerade i miljövänliga bruksvaror och som uppskattar lokala leverantörer har vi en given plats även i framtidens linnehistoria. 
Därefter fortsätter vi till Birgit Nilssons museum, där vi får en guidad visning i boningshuset och därefter ser utställningen på egen hand med ljudguide.

Birgit Nilsson Museum:
Välkomna att uppleva gården där Birgit Nilsson lekte som barn och där hon drömde om ett liv i sångens och operans värld! Birgit Nilsson (1918-2005) växte upp på en lantgård i Svenstad i södra Sverige. Gården som varit i släktens ägo sedan 1700-talet, är idag ombyggd till ett museum tillägnat ”La Nilsson”. På gården i Svenstad bodde Birgit Nilsson tillsammans med sina föräldrar tills hon var 23 år. Det var en enkel uppväxt utan elektricitet eller rinnande vatten.
Först på 1930-talet fick man de första bekvämligheterna. Birgit hjälpte till med alla sysslor på gården. Hon gallrade betor, satte och plockade potatis, skördade hö och mjölkade kor. Det var med andra ord ett liv långt ifrån det hon senare skulle få som en av världens mest kända operasångerskor. Följ med in i Birgits Nilssons föräldrahem, med mängder av minnen från både hennes barndom och fantastiska karriär! Huset är bevarat i samma skick som då Birgit senast bodde här. Upplev Birgits barndomshem med egna ögon och hör guiden berätta om Birgits barndom och uppväxt.
Nu har det blivit dags att be oss till Norrviken, där vi börjar med att avnjuta en lunch i Orangeriet Restaurang. Därefter får en guidad visning i trädgården.
Rudolf Abelin, 1864 – 1961, var ende sonen i en officersfamilj och levde i kretsar där det inte ansågs fint nog att bli trädgårdsmästare. Han påbörjade universitetsstudier inom juridik, men när han fick en ursäkt att avbryta dem, grep han chansen att byta bana och följa sitt hjärta. Då utbildade han sig istället till hortonom och pomolog. Till Båstad kom han 1905, lockad av Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel. Båstad var redan då en badort i ropet, som drog till sig både societeten och folk ur kulturkretsar. Här fann han den perfekta platsen för sin nya trädgård. Namnet Norrviken fick den efter hans tidigare trädgård, som han lämnat bakom sig. Platsen har ett särdeles gynnsamt odlingsklimat. Havet bidrar med fuktighet, medan Hallandsåsen ger skydd för vinden. Växtzonen är 1. De olika stilträdgårdarna anlades runt bostaden, Villa Abelin.  De var inspirerade av olika tidsepoker och kulturer. Rudolf var en ivrig och nyfiken trädgårdsmästare som reste och hämtade in idéer runtom i Europa.  Idéerna anpassade han sedan till den jordmån och det odlingsklimat som bjöds på Norrviken. Han experimenterade och var på många vis nytänkande. Rudolf älskade färg och vatten! Medvetet skapade han trädgårdar som lockar till sig olika fåglar och fjärilar. Han är inspirerad av tuktade, välskötta historiska trädgårdar men bjuder in naturen så att gränserna mellan trädgård och natur blir flytande på sina håll. Djupa, fria siktlinjer är viktiga. På så vis blir trädgården också en del av havet och skogen.
Efter denna härliga dag har det blivit dags att återvända hem.

Pris: 1 150 kronor per person

Ingår: Bussresa,  Frukostbuffe hos Lizzie´s café, Kort visning hos Vävaren.
Inträde och guidad visning av boningshuset och ser utställningen på egen hand med ljudguide (Birgit Nilsson museum)
Lunch (en varmrätt, sallad, bröd och smör, isvatten, kaffe och kaka), Inträde och guidad visning i Norrvikens trädgårdar.
1 frukt och 1 dricka på bussen på hemvägen.
Obs! Har ni behov av specialkost p.g.a. allergier ber vi dig meddela detta direkt vid bokningen av resan.
TROLLHÄTTAN
Avreseort: Resecentrum, Gate 14, Trollhättan
Avresetid: Kl. 06.00
Beräknad hemkomst: Kl. 20.30
VÄNERSBORG
Avreseort: Järnvägstationen, Vänersborg
Avresetid: Kl. 06.15
Beräknad hemkomst: Kl. 20.15
UDDEVALLA
Avreseort: Bohusläns museum, Uddevalla
Avresetid: Kl. 06.45
Beräknad hemkomst: Kl. 19.45

För inbetalning vänligen betala via vårt bankgiro nr: 453-6629
Betalningen oss tillhanda senast den 31 maj 2019
Vid betalningen var god ange: Namn, adress, antal personer, resans namn, datum för resan