Rackstadmuseet i Arvika onsdag 9 oktober 2019

Avresa: 9 oktober, 2019

Pris: 695 kr/person

Rackstadmuseet i Arvika onsdag 9 oktober 2019

Vi skall uppleva den genuina kulturmiljön vid Rackstadmuseet i Arvika och andas in konsthistoriens vingslag. Vacker konst i en härlig, historisk miljö i Arvika. Vid sekelskiftet verkade kring sjön Racken några framstående svenska konstnärer, Gustav och Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Ture Ander, Bror Lindh med flera. Här kan du se de berömda målarnas verk och dessutom konsthantverk av hög klass. Rackstadmuseet knyter samman traktens konsthistoria och hantverk med vår tids konst och konsthantverk, lokalt, nationellt och internationellt.

I butiken finns keramik från traktens keramiker, litteratur som handlar om konst med anknytning till Rackstadgruppens konstnärer och bygdens kulturhistoria, Taserudsstaken, Curt Erikssons handskurna spegelramar och mycket mer. Det finns även ett Café med gott hembakat bröd.

Dom har två tillfälliga utställningar

Anders Zorn som fotograf och grafiker
Kameran användes som arbetsredskap av många konstnärer vid den här tiden. I trakterna kring Arvika var Gustaf Fjaestad en flitig fotograf som liksom Anders Zorn fann förlagor, idéer och inspiration till sina målningar. Edward Munch däremot ansåg inte att den nya tekniken tillförde hans konst mycket: ”Kameran kan inte tävla i måleri så länge den inte kan skildra himlen och helvetet”. Picasso i sin tur lät fotografera den konstnärliga processen i ateljén genom att kontrastera där tre dimensioner: rekvisita, kollegor och sin egen kropp. I utställningen på Rackstadmuseet visas 65 fotografiska bilder jämte teckningar och grafik.

Rembrandt van Rijn som grafiker Mellan himmel och jord!
Möt en av konsthistoriens verkliga mästare som både förundrat och beundrats genom århundraden. Nu visas ett femtiotal av hans grafiska verk på Rackstadmuseet, samtliga ingår i den samling som Anders Zorn skapade kring sekelskiftet 1900. Idag känner man till 310 grafiska originalverk av Rembrandt och mer än hälften av dem, hela 169 blad köptes av Zorn för studier och inspiration. De små men oerhört detaljrika bilderna visar på mästarens skickliga teknik, men vittnar även om synen på människor och miljöer under 1600-talet, en viktig epok för Europa, den epok som vi i Sverige kallar för stormaktstiden. Utställningen presenteras i samarbete med Zornmuseet.

Vi avslutar dagen med att äta en god vällagad lunch i det charmiga Gate gästgiveri som är inrymt i ett av Arvikas äldsta hus och döljer i annalerna och inom väggarna en rik kulturhistoria, som kan spåras tillbaka till 1400-talet.

Pris: 695 kronor per person

Ingår: Bussresa, kaffe och smörgås, inträde och guidad visning,
Lunch inkl dryck och kaffe

För inbetalning vänligen betala via vårt bankgiro nr 453-6629. Bokningen är bindande.
Betalningen oss tillhanda senast 30 september 2019.

Vid betalningen var god ange: Namn, adress, antal personer, resans namn, datum för resan

Avreseort Avresetid Beräknad hemkomst
Uddevalla Bohusläns museum Kl. 07.00 Kl. 17.45
Resecentrum, Gate 14 i Trollhättan Kl. 07.30 Kl. 17.15
Vänersborgs Järnvägsstation Kl. 07.45 Kl. 17.00